Cozonaci Moldovenesti

COZONACI MOLDOVENESTI

Ingrediente: 1kg faina, 50g drojdie, 1 pahar mare de lapte, 300g unt topit, 15 oua, 300g zahar, 1 lingura ulei, 1 lingura rom, 1 lingura smantana, 1 lingurita sare, 1 baton de vanilie, coaja rasa de la o lamaie, 100g stafide, 25g migdale, 4 bucati de zahar pentru presarat, un ou pentru uns.

Din faina cernuta se prepara mai intai maiaua. O parte din faina se opareste cu trei sferturi de pahar de lapte clocotit; se amesteca bine pana se raceste, se adauga drojdia dizolvata in restul de lapte rece. Se amesteca bine si se lasa sa creasca.

In timpul cat creste maiaua, galbenusurile cu sarea si zaharul respectiv se amesteca pe foc, pana se topeste, fara sa se incalzeasca tare compozitia. Se adauga apoi uleiul, romul, smantana, coaja rasa de lamaie si sa da vasul deoparte. La urma se adauga si 5 albusuri batute spuma. Dupa ce s-a dospit maiaua, se toarna deasupra amestecul de mai sus, se incorporeaza si restul de faina, se framanta bine, cam o jumatate de ora, pana ce coca nu se mai lipeste de maini. Se incalzesc 150g de unt si caldut se pune putin cate putin peste aluat, framantand usor pana ce aluatul inghite bine untul. In timp ce se framanta cu untul, alatul se impatura pe rand din toate partile. Dupa ce s-a incorporat tot untul, se netezeste bine coca deasupra si se lasa la crescut la loc caldut, acoperita cu o carpa curata.

Dupa ce a crescut bine aluatul, o parte din aluat se intinde cam de 1cm grosime. Locul unde se intinde coca trebuie sa fie uns cu unt. Se unge foaia cu o parte din untul ramas si care trebuie numai putin incalzit; se taie in doua si se presara stafide alese si spalate. Se ruleaza fiecare parte, se aseaza rulourile unul peste altul in forma lunga de cozonac, bine unsa cu restul de unt.

Pentru ca sa creasca cozonacii inalti, formele se leaga cu hartie de jur imprejur, inca o data cat inaltimea formei. Cozonacii asezati in forme se tin la loc cald, ca sa mai cresca, si cand au crescut destul, se ung cu galbenus de ou, se presara cu migdale sau nuci taiate in lung si cu bucatele mici de zahar. Se coc la foc potrivit o ora.

Se pot prepara cozonaci si cu oua mai putine,  de la 3-4 oua pana la 20 de oua la 1kg de faina.  Se completeaza diferenta cu lapte.

Articol oferit de pizza delivery dublin 4

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s